22
DISTRIBUIȚI

Cu ocazia Zilei Profesionale a Pedagogului

Dragi colegi, îmi face o deosebită plăcere să Vă adresez, sincere felicitări și urări de bine, succes și prosperitate.

Pentru mine, dar sunt sigură că și pentru Dumneavoastră, pedagogii din diferite generații, angajați din toate treptele de școlaritate și din toate tipurile de învățământ, această sărbătoare, marcată an de an nu numai în mediul nostru profesional, ci și la nivel de autorități publice locale, în întreaga societate, este dovada vie a rostului profund și a rolului primordial ce ne revin în educarea noilor generații, în pregătirea acestora pentru a face față cu  succes provocărilor lumii moderne, spiritului competitiv care determină capacitatea unei națiuni de a merge în pas cu timpul, contribuind plenar în edificarea unui viitor prosper al civilizației umane.

Școala, ca instituție socială, și, implicit, profesia de pedagog traversează în prezent o perioadă complexă prin caracterul mult aspectual al obiectivelor de realizat, în mare parte determinată de schimbările ce se  produc în ritm vertiginos în toate sferele vieții. Prin prisma scopurilor politice, economice și sociale declarate la nivel de stat, școlii și corpului didactic le revine un rol crucial și decisiv. Astăzi mai clar ca niciodată conștientizăm că, fără  un învățământ reformat, bazat pe performanță ascendentă, pe îmbinarea armonioasă a teoriei cu practica, pe formarea unor personalități profund integrate în tot ce înseamnă modernitate la nivel global, orice aspirație la un viitor mai bun riscă să eșueze în derizoriu, rămânând doar un vis utopic.

Destinul a dispus să ne plaseze în centrul unei perioade a reformelor profunde, inclusiv în domeniul învățământului, ceea ce nu este nici pe departe o favoare, ci, mai curând, o responsabilitate enormă. Cea mai mare greșeală pe care am putea-o comite  în această răspântie dintre vechi și nou, național și global, tradiție și inovație ar fi să ne considerăm o generație de sacrificiu, în timp ce, de fapt, noi, actualii angajați din sfera educațională, trebuie să fim recunoscători destinului pentru rara șansă de a participa activ  și nemijlocit la opera de edificare a unei noi Moldove, orientate spre progres și  bunăstare. Am ferma convingere  că și în această nouă lume în  proces de edificare pedagogul nu va mai fi ostaticul propriei vocații profesionale, ci figura- cheie într-o societate care va ști să prețuiască valorile adevărate.

Cale pe care am ales-o, fiecare la timpul său, nu a fost niciodată și nici nu va fi una de compromis, ușoară și previzibilă. Însă tocmai pentru aceste calități ne-am îndrăgit profesia, continuând să-i slujim cu devotament, indiferent de condițiile din exterior, de vitregiile vremurilor, de spinii, hopurile și pietrele întâlnite la fiece pas pe acest drum.

O știm din propria experiență: profesia de pedagog înseamnă, mai întâi de toate, muncă și dăruire, nopți nedormite și probleme cu duiumul. Dar nimic din toate acestea nu poate umbri bucuria și satisfacția pedagogului de a fi mesagerul Prezentului în Viitor, purtătorul de Lumină și Adevăr într-o lume ce abia va să vină, dar în care are deja rezervat un loc de cinste. Este  lumea tinerilor de astăzi în care ne zidim, zi de zi, vocația de pedagog, așteptând cu răbdare să vedem rodul muncii depuse, să ne regăsim în prezentele și viitoarele succese ale discipolilor noștri.

Felicitări cu ocazia sărbătorii profesionale, stimați colegi, și să ne dea Bunul Dumnezeu tărie de caracter, sănătate, pace, curaj și voință nestrămutată pentru a ne duce la bun sfârșit misiunea ce ne revine. Și Vă îndemn pe toți, dragi colegi, să ne ferim de foc, dar să nu stingem focul din sufletul nostru, să-i păstrăm generozitatea și căldura.

Maria Bajura, șefa Direcției  de Educație Sângerei