21
DISTRIBUIȚI

Vremea trolilor  trece precum gloria lumii

Câte odată practica politicii moldovenești pe rețelele de socializare ia porniri fantasmagorice. Unul din conducătorii de direcții a CR Telenești căruia n-am să-i dau numele mi-a vorbit de o situație care m-a lăsat cel puțin nedumerit. Îi întră în cabinet una din angajatele DGE care-i cere certificatul de înmatriculare a propriei mașini! Așa, fără nici un motiv:

 ”Fără să vreau am căutat în buzunare dar mi-am amintit că certificatul cu pricina se află în mașină. Dar revenindu-mi  am întrebat-o  la ce vă trebuie? Angajata se pierdu la un moment cu firea ca mai apoi să părăsească cabinetul. Peste o săptămână am aflat la ce iar trebui certificatul cu pricina. Chestia este că este pe rețelele de socializare acționa  un  grup care-și zic de  rezistență. Acestea accesau de pe site-ul CR ori a primăriei decizii care sunt citite în fața camerei video și totodată le interpretau cu nonșalanță – uitați-vă cum se delapidează banul public, cum persoana N. fură banul public fără nerușinare! La ce-i trebuia cucoanei certificatul meu? Cineva din grupul respectiv a voit  să posteze pe net xerocopia documentului – chipurile, uite ce mașină am procurat cu banii delapidați! Are chestia asta priză la public? Nu cred fiindcă timpul justițiarilor de pe FB cam trece. Dar oricum asemenea bădărănii rămân nepedepsite. ”, este de părere conlocutorul meu.

    Fenomenul justițiarilor de pe rețelele de socializare de la noi este unul curios în sine, deci merită atenție. Cum procedează autorul unei material care urmează a fi difuzat în media? Acesta caută să se documenteze, să asculte partea opusă. Da, dreptul persoanei la informare nu trebuie îngrădit, dar nici să te bagi peste premiera Natalia Gavriliță pocește când dumneaei ia masa nu se poate. Autorul trebuie să se mai stimeze pe sine.

Remarcăm că ”epoca” lui Plahotniuc a născut acest fel de mișcare de protest și pe eroii ei. Acum, la moment  îi avem îi avem bine cramponați în spațiul informațional  pe Rizea, Costiuc și Olar. La seminare  nu se spune că ceea ce fac astea este un alt fel de jurnalism care este mai incisiv, mai combativ versus ceea ce facem noi în publicațiile noastre. Adică au mult mai multe vizualizări deși astea trei inși nominalizați mai sus  nu oferă posibilitate celor peste care toarnă zoaie să se apere cumva. Adică nici un fel de cruțare! Cum au apărut acești justițiari?  Când opoziția în genere nu avea ce căuta la Televiziunea Publică. Remarc că acesta a fost reușita dar și necazul cuiva. Vă mai amintiți cum Andrei Năstase, apropo, învingător în lupta pentru scaunul primarului de Chișinău la alegerile anticipate din capitală făcea un fel de intervenții  Life la clădirea cinematografului ”40 let VLKSM” demolat deja? Liderul PPDA nu avea deloc acces la mass-media și singurul lui sprijin media îi era smartfonul prins de un suport. Ulterior smartfonul de pe băț i-a făcut buclucul or, judecătoarea Berdilo a anulat rezultatele alegerilor din motiv că învingătorul a făcut agitație electorală anume pe rețelele de socializare.

Dar ă revenim la ale noastre. După ce-l văzui pe Rizea pe rețelele de socializare cu o imaginară lingerie intimă aparținând unei cunoscute prezentatoare TV pe bâț, mi-am zis gata, acest ”жанр” nu are sorți de izbândă. Or, lumea care vede toate astea încă n-a pierdut obrazul. Acum domnul în cauză mai apare periodic în lufe-urile lui  dar nu mai trezește nici un fel de interes. Ne-a lehămetit deja.

Au lehămetit și justițiarii noștri care într-un fel erau mai sofisticați. Credeți că o candidată la funcția de primar cu doar 8 clase de gimnaziu și un rezultat de 5 % la alegeri, suferindă de analfabetism funcțional  total  se poate astâmpăra cu una cu două? De la 2019 încoace a tot adus mass-media din capitală în satul ei să dea în vileag cazuri cu unul și același  primar care,chipurile, încalcă regimul conflictului de interese, face abuz de putere, se conectează ilicit la conducta de gaze (deși este clar că nu poate fi așa or, pe inginerul care admite abaterea de proiect îl mănâncă pușcăria) Acu închipuiți-vă –  o gloată de jurnaliste cu microfoane aleargă mâncând pământul prin sat căutând pe unul și același primar pe parcursul a 4 ani și acela este de negăsit!  Dar toate până la un timp. După ce o agenție media a publicat  un asemenea clevetind că chipurile angajații CR Telenești beau de usucă în timpul serviciului, adică chestie care nu s-a adeverit șefii de site-uri, televiziuni și gazete refuză politicos să-i acceseze sursa. A înțărcat bălaia! Cum a reacționat partea criticată? N-a fost nici o reacție astfel justițiarii care de regulă n-au nici o ocupație decât să urmărească netul n-au avut despre ce discuta

La ce ar folosi vărsarea asta de zoaie peste oameni, cărora nu le permiți barem să se apere greu de priceput. Comunitatea știe mai bine pe cine alege, tot comunitatea cunoaște ce poamă e cel care postează sau face report. Așa că vremea justițiarilor de pe net  mai bine zis a trolilor expiră fără întoarcere.

Pomenii de politica moldovenească la început de material. Apropo, nimănui nu place. De atâta că este moldovenească.