23
DISTRIBUIȚI
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Igor MIJA, care din ruine face palate

Nu  greșim deloc în fața adevărului – Igor Mija, 64 ani, agronom-horticultor de meserie de la Sărăteni  este administrator  la un complex care cuprinde o fermă și o sală de festivități la Ratuș –pe parcursul a 20 ani a organizat  lucrările de construcție  ridicând din ruine, adică ce a mai rămas din stațiuni de deservire a mașinilor agricole, trei palate de festivități de toată frumusețea –una la Ratuș și două – la Brăviceni și respectiv la Mălăiești.

     Ion Cerne

”Asta s-a întâmplat înainte de anul 2000 când m-am întâlnit cu Vladimir Cociorvă, om de afaceri, ulterior deputat și primar la Brăviceni. A avut regretatul Cociorvă fiind primar la Brăviceni un succes care nu-l va repeta nimeni nici odată – a organizat atâtea întreprinderi  zootehnice dar și agricole că ¾ din locuitorii satului aveau de lucru nemijlocit în localitate. Am devenit administrator, iar soția mea Galina – contabil la întreprinderea  ”SaturnVC-13”. Mai întâi am condus lucrările de construcție a unei secții de brânzeturi, o investiție germano-olandeză, apoi ne-am apucat de construit sălile de festivități – mai întâi la Brăviceni, după care au urmat cele de la Mălăiești apoi cea din Ratuș. Ultima, la care ne aflăm acum era  inițial o stație de deservire  a asociației ”Moldselihozhimia” unde reparau tractoare energo saturate. Inițial am făcut aici o replică a unui palat de dogi venețieni, acum facem aici o replică a unui palat regesc din Grecia Antică. Adică havuzuri, statui – spiritul elenismului timpuriu va predomina aici”, ne spune Igor chiar fără pic de ironie.

Acum câțiva ani  a decedat surprinzător Vladimir Cociorvă  care i-a fost mai degrabă prieten decât șef. Familia regretatului a decis  să vândă proprietatea de la Ratuș, astfel ferma de lapte-marfă  a procurat-o un investitor sirian, iar palatul de festivități – un om de afaceri cu origini din raionul Telenești iar administrează acest patrimoniu  tot Igor Mija. 

    ”Cred că ar fi o copie fidelă a curții regelui Mitridate-renovăm sala, afară am sădit chiparoși, iar aleile sunt împodobite cu statui. Mai urmează să sădim o livadă cu pomi fructiferi și o vie pe un hectar care este teren  aferent– să avem aici o grădină precum în rai, ne spune Igor.

Andrei Dinu, proprietarul ne spune că are niște relații extraordinare  cu administratorul său:

”Ați văzut  cum conduce dirijorul o orchestră mare? Așa conduce cu gospodăria de aici dl Mija. Concomitent se duc renovări, însă sala activează. Angajați de 17 meserii lucrează la noi, fiecare își cunoaște competențele și obligațiunile fără a fi tras de mânecă”, ne spune proprietarul.

  Primarul de Ratuș  Tudor Țurcanu ne spune că palatul de festivități este perla arhitectonică a raionului:

”Aici și-a ținut lucrările conferința pedagogică, eveniment care i-a impresionat pe pedagogii raionului. Când le-am pus că cu splendoarea asta conduce un agronom de la Sărăteni pasionat de istorie și cultură antică  mare le-a fost mirarea. Ce ne miră-omul nostru face rai din ce are”, este de părere edilul.