DISTRIBUIȚI

Au trecut 32 de ani de la acea zi istorică, devenită simbol pentru poporul nostru și, 31 de ani de la instituirea Zilei de 31 august – Ziua Limbii Române, or, oficializarea limbii române și revenirea la alfabetul latin constituie o reală cucerire, poate ceva mai mare, de la 1989 încoace.

Care este destinul Limbii Române astăzi, din perioada care a trecut, mai exact, de la momentul când sute de mii de oameni ne rugam, îngenunchind, și aclamam Limbă, Alfabet:
– Cât de fermă a fost convingerea și conștientizarea adevărului că limba națională este mărturia esențială și cel dintâi semn al identității neamului. Ce ne împiedică să trăim astăzi acest moment de înaltă demnitate încercăm să aflăm de la intervievații noștri.

Gheorghe Duca, academician:
Actualmente limba română s-a confirmat ca o limbă europeană, limbă de comunicare interetnică, alături de marele limbi ale Europei: engleza, franceza, germana. Situația actuală impune o regândire a rolului limbii române în politică, o nouă abordare – în calitatea sa de limbă între valorile individuale, valorile naționale și cele universale.

Ion Hadârcă, scriitor:
Pe fundalul unui regres vizibil în dinamica integrării noastre europene, a mai multor ani de declin politic și economic, vădit, în același timp, dând Cezarului, adică Limbii Române, ce-i al Cezarului, mă frământă, ca și pe alții, sper, mai multe întrebări: sunt 31 de ani de sărbătoare, dar întrebarea rămâne: OARE? Oare ne sărbătorim limba după cum ar merita-o? Oare o protejăm cum se cuvine și o înălțăm aievea prin faptele noastre? Oare nu i-au umbrit fața cea de icoană alte probleme? Și totuși…Prin cultivarea forței morale și a puterii spirituale se pot învinge orice obstacole…

Continuarea citiți în n.34 din 27 august 2021