DISTRIBUIȚI

Această imagine care are deja 67 ani a trezit cele mai multe discuții și controverse or, nu se știa cine totuși intre copiii satului au stat în fața camerei de luat vederi. Poza ne-a trimis-o Taisia Pranițchi-Panfilov, atunci tânără învățătoare, absolventă a actualului Colegiu Pedagogic din Orhei, acum pensionară la Chișinău, fostă directoare a școlilor de cultură generală nr. 22 și 25, ultima din aceste două școli ajungând acum Liceul Teoretic Natalia Dadiani. Fotografia a fost făcută în pragul școlii de 8 ani de la Țânțăreni. Școala a fost mutată în 1949 în casa lui Alexandru Crudu, familia căruia a fost deportată în același an. Cel care a făcut imaginea era Ion Ambrosi, atunci contabil în sat și care în armată s-a învățat a fotografia. Apropo, până prin 1975 a făcut toată fotocronica localității.
Ion Cernei

În foto mai este Jenea Stănilă, Vaniușa Popa, Paulina Brumă(acum Godorogea)Jenea Eșanu- Martin, Maria Stratulat, Jenea Frunze, Victor Basistâi de la Codru-Nou, Ana Șova, Serghei Popa și Mihail Vlas. Erau în clasa I, îmbrăcați și încălcați în ceea ce a dat Dumnezeu dar după cum spune însăși Taisia Panfilov:
„Au fost timpuri grele, pot spune că cei care lucrau în colhoz erau în situația țăranilor iobagi. Era un sistem nemilos și batjocoritor de achitare a țăranului numit ziuă-muncă, atunci colhoznicul era remunerat doar de 2 ori pe an. Doar după 1966 colhoznicii au prins a primi salariu. Noi, pedagogii aveam salariu de la stat, plus un fel de permis la magazinul din Orhei de unde puteam cumpăra stofe. Marele meu noroc era că mama era croitoreasa satului și îmi confecționa haine după propriul fason. Tot atunci în vânzare apăruseră reviste de modă rusești cu tot felul de aplicații de croit, astfel reușeam să ne îmbrăcăm conform statutului nostru. Apropo, doi ani mai târziu mama ne-a cusut costume naționale pentru a participa la un concurs raional dedicat Festivalului mondial al Tineretului și Studenților care a avut loc în 1957 la Moscova. Cu regret n-am fost la Moscova, au plecat favoriții puterii. Am și o imagine cu artiștii amatori”, ne spune dna Panfilov care în prezent trăiește la Chișinău.

Continuarea citiți în n.7 din 11 februarie 2022